Ξενάγηση στη Βιβλιοθήκη για τους φίλους της δράσης "Βιβλίων Τόποι"

15.06.2015

Τη Βιβλιοθήκη Επιστήμης Τεχνολογίας Πολιτισμού του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών θα επισκεφθούν το Σάββατο 20 Ιουνίου οι φίλοι της δράσης "Βιβλίων Τόποι". Η Βιβλιοθήκη αποτελεί επιστημονική εγκατάσταση εθνικής χρήσης και είναι μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες επιστημονικών και τεχνολογικών περιοδικών στην Ελλάδα. Είναι ανοικτή στο κοινό και εξυπηρετεί επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές όλων των κλάδων και ειδικοτήτων.

Η Διευθύντρια του ΕΚΤ Δρ Εύη Σαχίνη και το προσωπικό της Βιβλιοθήκης θα μιλήσουν για τις έντυπες και ηλεκτρονικές συλλογές και τις υπηρεσίες που το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης προσφέρει στην ερευνητική,  την ακαδημαϊκή, την εκπαιδευτική και την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας  Παράλληλα, θα παρουσιαστούν οι  ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται τόσο μέσω του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης όσο και εξ αποστάσεως μέσω Διαδικτύου.

Οι συμμετέχοντες (40 περίπου άτομα) θα ξεναγηθούν στο ιδιαίτερης αισθητικής και ιστορίας κτίριο που είναι ένα από τα σημαντικότερα δείγματα του κινήματος του μοντερνισμού στη χώρα μας και έχει υλοποιηθεί πάνω σε σχέδια των σπουδαίων αρχιτεκτόνων Δημήτρη Πικιώνη και Κωσταντίνου Δοξιάδη.

Επίσης, θα έχουν την  ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Datacenter του ΕΚΤ, εκεί όπου φιλοξενείται ένας τεράστιος όγκος περιεχομένου με περισσότερα από 4 TB και  πάνω από 6 εκατ. σελίδες ψηφιακών αρχείων και εγγραφές μεταδεδομένων,  αλλά και υπολογιστικά συστήματα σημαντικών  φορέων με πανελλαδική εμβέλεια.

Η δράση "Βιβλίων Τόποι" είναι μια πρωτοβουλία της φιλολόγου και δημοσιογράφου του βιβλίου Λαμπρινής Κουζέλη. Σκοπός της δράσης είναι η γνωριμία του κοινού με μία βιβλιοθήκη κάθε μήνα και η ξενάγηση στο κτίριο, τις συλλογές της, την ιστορία της και τις υπηρεσίες της από το προσωπικό της βιβλιοθήκης.

Οι επισκέψεις ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 2014 από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις στη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη", στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, στην Οικονομική Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη αλλά είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο e-mail: vivlion.topoi@yahoo.gr.  Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.